jueves, 20 de agosto de 2020

Pedraforca

Dijous, 20 d'agost


PEDRAFORCA, POQUES FLORS PERÒ MOLTES PAPALLONES

Ens anem a admirar un cop més la muntanya més emblemàtica del país, el Pedraforca. No som pas els únics que hem tingut aquesta mateixa idea. Un munt de cotxes trobem aparcats ja des de molt abans d'arribar al pàrking del Mirador de Gresolet. Agafem la pista que mena al Coll del Collell i que ressegueix l'obaga de l'imponent bloc de pedra calcària. A primera hora, tanmateix, coincidim amb poca gent, la gran majoria deuen atrevir-se a afrontar el repte de l'ascens als Pollegons. Nosaltres optem per una caminada molt més fàcil i tranquil·la. Fa molta calor i bona part de la vegetació es troba resseca o recremada, però no pas tota. En trams d'ombra a l'obaga, en petits reguerons on baixa aigua amb timidesa, en alguns talussos més humits i en clarines més frescals anem trobant una bona representació de plantes de florida estiuenca:
Aconitum napellus, Aconitum pyrenaicum, Saxifraga aizioides, Parnassia palustris, Medicago sativa, Lotus corniculatus, Biscutella laevigata, Geranium robertianum, Bupleurum pyrenaeum, Bupleurum falcatum, Peucedanum officinale, Pastinaca sativa, Rumex scutatus, Gentianella campestris, Gentiana ciliata, Satureja montana, Satureja vulgaris, Galeopsis ladanum, Scutellaria alpina, Nepeta nepetella, Lavandula angustifolia, Melampyrum pratense, Rhinanthus pumilus, Odontites cebenensis (un sol exemplar), Euphrasia salisburgensis, Verbhascum thapsus, Linaria minor, Plantago serpentina, Campanula trachellium, Solidago virgaurea (molt abundant), Carduus defloratus, Cirsium monspessulanum, Cirsium arvense, Cirsium vulgare, Tragopogon porrifolius, Prenanthes purpurea, Arctium minus, etc.
I també de plantes que mostren els seus fruits com ara: Atropa belladona, Solanum dulcamara, Rubus idaeus, Sorbus aucuparia, Lithospermum officinale, Digitalis lutea, etc.
Abunden les papallones, que trobem atrafegades visitant les diferents flors o aturant-se uns segons sobre els talussos o les pedres del camí. Potser són d'una desena d'espècies diferents, però en aquest tema som plenament neòfits. 


Avetosa formidable

Atropa belladona fructificada

Bupleurum falcatum

Bupleurum pyrenaeum

Campanula trachelium

Euphrasia salisburgensis

Galeopsis ladanum

Gentiana ciliata

Gentianella campestris

Nepeta nepetella, molt aromàtica

Odontites cebenensis = Odontites olotensis

Parnassia palustris, de regalls

Saxifraga aizoides, molt associada a l'anterior
Prenanthes purpurea

Scutellaria alpina


Solanum dulcamara

Solidago virgaurea, apreciada planta d'herbolari

Tragopogon porrifolius


Erebia euryale, papallona de muntanya (?)

Lassiommata maera

Melanargia galathea o similar

Polyommatus dorylas (?)

Zygaena fausta sobre Centaurea scabiosa


© Jordi Cebrian, agosr, 2020




No hay comentarios:

Publicar un comentario