viernes, 23 de junio de 2023

LA TOLA BLANCA

 UNA VISITA A MONTJUÏC


Visitem dos punts de la muntanya de Montjuïc, el nou Jardí Botànic -desert de gent, com sol ser habitual- i el jardí de les plantes bulboses, conegut també com a Jacint Verdaguer, molt freqüentat aquest per turistes ben suats. I és que certament fa molta calor. La sequera implacable ha fet estralls i és ben manifesta també al Botànic, que ens mostra una imatge desoladora. Canta l'oriol i són freqüents les cotorres, Psittacula krameri i Myiopsitta monachus. Ens fixem aquí en unes poques plantes, de les quals cerquem per internet el seu origen:

La parrilla blanca o tola blanca Proustia pyrifolia DC. Planta enfiladissa de Xile, endèmica de la zona nord, regions de Coquimbo i Los Lagos. Familia de les compostes. Arbust de fins a 4 metres d'alt o llarg. Les flors, de color blanc rosat, apareixen en panícules semiesfèriques. Pyrifolia, aludeix potser a la seva capacitat de resistència davant del foc. Per a més info es pot consultar aquest web: http://www.chilebosque.cl/epiv/proustia_pyrifolia.html






Proustia pyrifolia DC.

Iphiclides festhalmii cercant el nèctar d'aquest arbust

Sainte Catherine Lace Eriogonum giganteum S. Wats. Arbust endèmic de les illes del Canal, davant de Los Angeles, a Califòrnia. Ateny un metre d'alt, però fins a quatre o més d'ample. Família: Poligonàcies. És molt estimada en jardineria, per la seva vistositat i resistència. 
Molt similar és la Californian buckwheat Eriogonum fasciculatum Benth. És endèmica del sud de Califòrnia i nord de Mèxic occidental. Ateny fins a 2,5 metres d'alt. Les inflorescències en panícules porten flors de color blanc rosat, molt cridaneres, que avui visitaven amb delit abelles i abellots. S'ha usat en jardineria, però els pobles natius l'utilitzen com a planta medicinal.

Eriogonum giganteum



Eriogonum fasciculatum Benth.


Distribució aprox. d'Eriogonum fasciculatum segons wikipedia

Algunes agavàcies presumeixen ara a l'estiu dels seus millors vestits.

Yucca filifera Chabaud. Família: Agavàcies o Asparagàcies. Espectacular iuca nativa de Mèxic, de fins a 10 metres d'alt, que com passa amb la palmera homònima Washingtonia filifera, li pengen les fullen velles com un plomall enorme o una disfressa. Ara podem admirar la seva prodigiosa floració, una inflorescència robusta, que penja en forma d'arc. 
Yucca rostrata Engelm. ex Trell. Originària del sud dels Estats Units i nord de Mèxic, zona central del límit fronterer entre tots dos països, en terreny semidesèrtic. Pot recordar una mica el drago canari. Ateny fins a 7-8 metres d'alt. També en aquest cas podem ara admirar la seva florida espectacular. 

Yucca filifera



Yucca rostrata




Vora l'aigua la vida i els colors brollen amb força renovada. Salicàries, lisimàquies, diverses mentes i joncs apareixen a la vora d'un estany, al botànic. Quadres de nenúfars diferents i pontedèries es poden admirar, per la seva banda, a les parcel·les aquàtiques del conegut jardí de les plantes bulboses, tot plegat un paradís per a les libèl·lules. 

Orthetrum cancellatum 

Nuphar lutea

Pontederia sagittata



Nymphaea Ladyekeri




Nymphaea odorata o sp



El tudó es regala un bany

Sympetrum fonscolombi


Lysimachia vulgaris





Totes les fotos © Jordi Cebrian, juny 2023




No hay comentarios:

Publicar un comentario