martes, 8 de octubre de 2019



Dilluns, 7 d'octubre


COLLSEROLA, PARADÍS PER ALS FORASTERS VEGETALS


Breu passeig per Collserola, riera de Vallvidrera, pantà de Vallvidrera. Un espai molt trasbalsat per l'acció humana, terres remogudes, marges bruts, pas constant de gent caminant, corrent, amb bicicleta, gent passejant els seus gossos, casetes amb jardins, tot un còctel explosiu per afavorir l'expansió inaturable de plantes al·lòctones. Em miro la samarreta un cop he recorregut la riera i em veig guarnit d'un munt de fruits de Bidens, com si fossin petites agulletes de fusta, que han fet de mi el recurs fàcil per tal de propagar les seves llavors, la qual cosa ens porta a una ràpida conclusió, d'una manera o altra, tots som responsables d'aquesta silenciosa invasió. 
La llista inclou: Phytolacca americana -amb exemplars prou enormes-, Ailanthus altissima, Chenopodium ambrosioides, Conyza canadensis, Conyza bonairensis, Bidens subalternans, Galinsoga parviflora, Artemisia annua, Aster squamatus, Petasites fragans, Robinia pseudoacacia, Solanum chenopodioides, Solanum nigrum (aquesta potser autòctona però escampadissa), Lonicera japonica. Polygonum aubertii, Mirabilis jalapa, Acanthus mollis, Acacia dealbata i un llarg etc.
El fajol de bardissa Fallopia dumetorum (abans Polygonum dumetorum) ens apareix entortolligat en les romegueres, tot mostrant-nos un reguitzell d'espiguetes denses de fruits alats. Ens trobem en el límit meriodinal de la distribució d'questa espècie a Catalunya, llevat d'un punt isolat a les muntanyes de Prades. No falten en aquest ambient de ribera les plantes aromàtiques, de flaire més o menys intens, com la rementerola Calamintha nepeta, la tarongina Melissa officinalis, el lami híbrid Lamium hybridum o la menta d'ase Mentha suaveolens. 
A les aigües brunes del pantà suren, minúscules, unes poques fulletes arrodonides d'una planta aquàtica protegida Spirodela polyrhyza. 

Artemisia annua, originària de l'Àsia central

Chenopodium ambrosioides, originària de Mèxic


Bidens subalternans, neotropical

Conyza canadensis, originària de Nord-amèrica

Conyza bonairensis (foto del Putxet), originària de Sud-amèrica

Phytolacca americana, raïm de moro, originari de Nord-amèrica

Polygonum aubertii = Fallopia balschuanica (Foto del Putxet), originari de l'Àsia central

Solanum chenopodioides, originari de Sud-amèrica

Galinsoga parviflora, originari de Sud-amèrica

Lonicera japonica, xuclamel japonès, originari de l'Àsia oriental

Fallopia dumetorum = Polygonum dumetorum

Fallopia dumetorum, autòctona

Spirodela polyrhyza
Totes les fotos del blog @ Jordi Cebrian any 2019






No hay comentarios:

Publicar un comentario