domingo, 4 de agosto de 2019


Primer cap de setmana d'agost

CARPESIUM 89, LYSIMACHIA 71

Voltem per diferents indrets de les Guilleries i per Sant Miquel del Fai als Cingles del Bertí, serralada Prelitoral, per retrobar-nos amb un seguit de plantes interessants, a les quals els solem dedicar una visita cada any per aquestes xafogoses dades d'estiu. Cal cercar aigua, encara que sigui minsa i estancada, en rierols, torrents i estanyols, si volem gaudir de planta en flor. La resta se'ns apareix recremada arreu, és el que toca a ple estiu. Malgrat les altes temperatures, nos anem a comptar plantes, de quatre espècies estimades, triant espais més o menys frescals que ens permeten esquivar la calorada. El títol no és el resultat d'un enfrontament esportiu entre dos equips de noms estrafolaris, sinó el resum d'un recompte molt aproximatiu.

Cucubalus baccifer, una cariofil·làcia de ribera, molt difusa, que cal entretenir-se una mica per poder detectar en el garbuix d'herba tendre del llit del bosc de ribera, a l'ombra de freixes, salzes, àlbers i verns. Trobem uns tres exemplars en flor o bé incipients, i una desena llarga per florir, si ho arriben a fer. Conviu amb Arctium minus, Clematis vidalba, Plantago major, Calystegia sepium, Solanum dulcamara, Torilis arvensis, Prunella vulgaris, Geum urbanum, Hypericum tetrapterum, Pulicaria dysenterica, Equisetum maximum, Sparganium rectum, Typha latifolia, Cirsium monspessulanum, dins de l'associació Convolvulion sepium.

Carpesium cernuum, una curiosa composta de capítols pèndols de floretes grogues, que relocalitzem en una clariana i marge d'alzinar. Comptabilitzem en una extensió lineal d'uns 15 metres, fins a 89 exemplars, ben florits, per florir encara o inclús començant a pansir-se. Conviu entre d'altres amb Plantago major, Daucus carota, Geum urbanum, Campanula trachelium, Echium vulgare, Euphorbia amygdaloides, etc.

Agrimonia procera, una rosàcia subtilment fragant, que relocalitzem vora la Riera Major, no lluny de Sant Sadurni d'Ossormort. Conviu amb Dianthus pyrenaicus, Inula conyza, Eupatorium cannabina, Peucedanum oreoselinum, Lilium martagon i altres. Es tracta d'un sol exemplar, robust, les flors del qual ja comencen a pansir-se.

Lysimachia ephemerum, bellíssima primulàcia de fins a 160 cm d'alt, de fulles linear-lanceolades, d'un to verd blavós i un llarg raïm cilíndric de flors blanques, molt espectacular. Poden haver per sobre dels 70 exemplars, en un espai ombrívol, moll i frescal, a l'ombra d'uns imponents penya-segats de conglomerat. Conviu amb Lythrum salicaria, Dorycnium rectum, Pulicaria dysenterica, Samolus valerandi, Equisetum maximum, Cirsium monspessulanum, Epilobium hirsutum, Eupatorium cannabina, Typha angustifolia, Arundo donax, Carex sp., etc.

Aiguamoll de la Font Trobada

Cucubalus baccifer

Planta molt difusa

Calze campanulat i pètals bilobats

Alisma plantago-aquatica

Hypericum tetrapterum, de tija quadrangular
Acer campestris


Carpesium cernuum

Florida incipient

Florida plena, capítols pèndols



Agrimonia procera

Peucedanum oreoselinum, abundant
Sempervivum tectorum sobre cingle
Lysimachia ephemerum



Dorycnium rectum, infrutescència
Samolus valerandi

Epilobium hirsutum

Salicària Lythrum salicaria
Totes les fotos del blog © Jordi Cebrian

No hay comentarios:

Publicar un comentario