martes, 13 de agosto de 2019


Segon cap de setmana d'agost

ELS CAMPS DE SANT FELIU


Als camps de Sant Feliu s'hi planten userda, gira-sol, cereals. Ara els camps es veuen secs, recremats per tants dies de sequera, de calorada rotunda, de manca de pluges i de fort vent. A algunes parcel·les els tractors ja hi treballen per llaurar la terra endurida. Els gavians s'apropen en estols grans per capturar invertebrats que ara es troben desprotegits rere el pas implacable de la màquina. El tractor provoca onades de pols densa i elimina tot rastre de verd a terra. A altres parcel·les i als marges sovintegen encara les plantes ruderals, oportunistes, plantes resistents de valenta florida estival, que nodreixen de nèctar a un munt d'insectes. En citem algunes d'aquestes plantes: Heliotropium europaeum, Convolvulus arvensis, Malva sylvestris, Centaurea solstitialis, Lactuca serriola, grans esteses de l'espinós Carthamus lanatus, Centaurea calcitrapa, Ammi majus, Daucus carota, Chondrilla juncea, Foeniculum vulgare, Euphorbia serrata, Reseda phyteuma, Kickxia spuria entre els rostolls, Chenopodium album, Tribulus terrestris, Portulaca oleracea, etc. com a naturals o autòctones, i Mirabilis jalapa, Amaranthus retroflexus, Sorghum halepensis, Datura stramonium, etc. com a al·lòctones. Als talussos dels canals per on no flueix ni un bri d'aigua, la verdor és més acusada: Hi trobem plantes de ribera com ara l'aloc Vitex agnus-castus, en plena floració, Scrophularia aquatica, Dipsacus fullonum, Ulmus minor, Vitis vinifera, Rubus ulmifolius, etc. 
No lluny d'aquí, vora un canal on sí que corre l'aigua, enguany comptem fins a 86 exemplars florits o fruitats d'una valuosa planta rara i protegida, el jonc florit Butomus umbellatus, que visitem cada any. Les flors se'ns apareixen ja una mica pansides o bé fructificades, però almenys la població sembla gaudir d'una bona salut encara. Conviu amb Lythrum salicaria, Epilobium hirsutum, Althaea officinalis, Equisetum ramossissima, Lysimachia vulgaris, Vitex agnus-castus, Picris echioides i altres. 



Bales de palla destinades a farratge
Els gavians se senten cridats

És temps de llaurar la terra


Veinatge entre un camp no llaurat i un altre que sí

Parcel·la encatifada de verrucària Heliotropium europaeum

Kickxia spuria entre rostolls
Centaurea solstitialis

Tribulus terrestris, medicinal
Lactuca serriola


Carthamus lanatus
Reseda phyteuma

El màstec Chondrilla juncea, comestible en amanida

Scrophularia aquatica

Vitex agnus-castus, l'aloc, medicinal

Mirabilis jalapa
Lysimachia vulgaris, fruitada
Ludwigia peploides
Hàbitat del Butomus

Lythrum salicaria, medicinal


Butomus umbellatus. Les vespes visiten les flors

Jonc florit Butomus umbellatus, fruitat

Flors del Butomus. S'observen els tres pètals i els tres sèpals, els sis o cinc estams i els sis fol·licres en verticil.
La planta és a punt per donar fruits

Lliri de mar Pancratium maritimum a la platja
Totes les fotos del blog @ Jordi Cebrian





No hay comentarios:

Publicar un comentario