jueves, 20 de junio de 2019




Als volts del solstici d'estiu 2019


ENTORNS DEL BESÒS I DEL LLOBREGAT


Camps conreats de Phacelia tanacetifolia a les portes de Mollet, una planta que de fa pocs anys es conrea per afavorir l'activitat pol·linitzadora de les abelles i com a resultat també la producció de mel i altres productes que ens cedeix amablement aquest insecte social tan laboriós.
A la muntanya de Montcada, enguany les opopànax Opopanax chironium han assolit un desenvolupament més magre, no sabem el perquè, potser per la calor o per la manca d'humitat. Comptem una vintena de peus, només unes sis ben desenvolupades, les umbel·les de les quals són visitades amb delit per un munt d'insectes, com xinxes i altres.
Les restaurades dunes de Gavà ja ens mostren la seva millor imatge, una barreja de colors de les diferents floracions. Groc de les Ononis natrix, Helichrysum stoechas, Oenothera glazioviana, Otanthus maritima, Lotus creticus, Urospermum dalechampii, etc. Rosa de les delicades Malcolmia littorea, però també de l'Erodium moschatum, Calystegia soldanella, Convolvulus althaeoides. Blanc de l'elegant lliri de mar Pancratium maritimum, que tot just comença a florir, de l'estepa borrera Cistus salviifolius, del cebollí Asphodelus fitulosus, majoritàriament fructificat, del poliol marí Teucrium dunense. Blau de les llengües de bou Echium sabulicola, del panical marí Eryngium maritimum. Púrpura de les comunes travaleres Centaurea aspera, de l'eruga de mar Cakile maritima, les malves, l'ornamental Cistus x purpurea, etc. En el procés de restauració dunar, que segueix endavant, amb la instal·lació de retolets informatius, observem que s'han plantat alguns arbustos interessants, com ara l'estepa d'arenal Halimum halimifolium, la murta Myrtus communis i l'espècie protegida Limoniastrum monopetalum, totes tres ornamentals aquí. 
Una recomanació final: Un llibre imprescindible per conèixer la flora del delta: Flora vascular del Delta del Llobregat, de la Institució Catalana d'Història Natural.

Conreu de Phacelia a Mollet


Phacelia tanacetifolia

Opopanax chironium

Inflorescència d'Opopanax chironium



Ruta montana

Sambucus ebulus


Doronicum pardalianches

Lathyrus latifolius

Dunes de Gavà




Helichrysum stoechas

Ononis natrix ramossissima

Otanthus maritima
Euphorbia terracina
Eryngium maritimum

Raphanus raphanistrum

La pineda demanda el seu espai

Echium sabulicola

Oenothera glazioviana, l'onagra

Onagra, planta americana, vora la platja

Crucianella maritima

Malcolmia littorea

Halimium halimifolium, l'estepa d'arenal

El limoniastre, Limoniastrum monopetalum, ornamental

Lliri de mar Pancratium maritimum

Totes les fotos del blog © Jordi Cebrian

Llibre flora del delta del Llobregat, de l'any 2016




No hay comentarios:

Publicar un comentario