viernes, 3 de mayo de 2019


Dijous, 2 de maig de 2019



L'ESPÀRREC BORD, UNA PLANTA PARÀSITA



La monòtropa o espàrrec bord Monotropa hypopitys és una planta paràsita de la família de les ericàcies (abans pirolàcies o monotropàcies), que es fa en boscos ombrívols i humits, sobretot de coníferes, i que a Catalunya la trobem tant als Pirineus i Prepirineus, com a zones de la Garrotxa i el Ripollès, a les Guilleries, a la serralada prelitoral, del Montseny a Montserrat, a la serra de Prades i als Ports, entre els 400 i els 2.000 metres. La varietat glabra sembla molt més rara que la nominal i és la que segurament hem vist prop de Sant Quirze de Safaja, en un bosquet de pins amb el llit del bosc ben cobert de fullaraca. És una planta força estranya, no té clorofil·la i funciona com un sapròfit, absorbint els nutrients de la fullaraca en descomposició caiguda dels arbres de l'entorn, per mitjà d'una xarxa de micorriza -una associació simbiòtica amb un fong- Presenta una tija gruixuda i carnosa, d'uns 12 a 30 cm d'alt, recoberta d'esquames superposades, d'un color blanc groguenc. Les flors apareixen en un petit raïm terminal d'unes cinc unitats i són d'una tonalitat un xic més clara que les fulles, sovint molt flairoses. La planta neix corbada i després s'aixeca i s'estira quan van madurant les flors. El nom genèric de Monotropa significa que cau o penja només a un costat, referint-se a les flors. El fruit és una càpsula ovoide o subglobulosa, d'uns 5 mm, pubescent. 

Ben a prop d'on hem localitzat aquesta concentració d'una vintena de monòtropes, hi havia un petit pradell molt interessant per a les orquídies, que malauradament ha quedat soterrat sota una barroera capa de sorra d'obres i runa. 

La ruta d'aquest dijous, en una sortida amb un propòsit preferent ornitològic, ens porta de Centelles a Riells del Fai. Veiem Glechoma hederacea i Lonicera xylosteum a les ribes del Congost i d'una riera afluent. Als altiplans per sobre de Sant Martí de Centelles, al damunt dels cingles imponents que s'encaren a nord amb vistes sobre la vall del Congost, apareixen Arenaria conimbricensis, Ophrys catalaunica, Ophrys sphegodes (potser varietat passionis), Erysimum grandiflorum, Amelanchier ovalis, Centranthus ruber, Antirrhinum majus i abundants peus de Ferula communis. A sant Quirze de Safaja, juntament amb les monòtropes, surten les també sapròfites Limodorum abortivum, força comunes aquí. I als formidables cingles de conglomerat de Riells del Fai, a més de les fèrules, Dipcadi serotinum, Erucastrum nasturtiifolium i la rara falguera Cheilanthes acrostica



Monotropa hypopitys

Espàrrec bord


Estesa de Glechoma hederacea


Ophrys catalaunica

Ophrys sphegodes (var. passionis?)

Erysimum grandiflorum

Ferula communis, inflorescències incipients

La fèrula o canyaferla

Cheilanthes acrostica

Totes les fotos del blog © Jordi Cebrian

No hay comentarios:

Publicar un comentario