domingo, 21 de octubre de 2018




Dissabte 20 d'octubre


UNA ROUREDA ATACADA


Fem avui una sortida amb DEPANA per conèixer la roureda de Can Verdalet, a Tordera. Es tracta d'una roureda de roure pènol, gairebé única a Catalunya, que creix sobre una zona inundable dels marges de la Tordera -part de l'antic delta, que recollia les aigües del massís del Montseny-, i que més que bosc, caldria definir com d'aiguamoll temporal. A la primavera, aquesta valuosa roureda, espai estrictament protegit, patí una brutal agressió, amb la tala d'un mínim de 380 arbres madurs i no tan madurs i l'obertura de diferents pistes per donar accés a la maquinària pesant. El nostre company en JM ens mostrà ahir l'espai, tant la zona que es va salvar de la salvatjada com la que va quedar devastada, amb un munt de soques d'arbres madurs com a testimonis muts i sagnants d'aquesta lamentable intervenció, i amb la presència massiva de nombroses plantes al·lòctones i oportunistes, que s'han vist afavorides per la dràstica esclarissada, amb la reducció d'ombra i la remoguda de terra. Algunes d'aquestes plantes foranes que hem vist, amb més o menys abundància per la zona són Phytolacca americana, Senecio pterophorus, Cyperus eragrostis, Sorghum halepensis, Datura stramonium, Aster pilosus, Aster squamatus, Amaranthus blitoides, Amaranthus retroflexus, Brousonettia papyrifera, Bidens sp, etc. També altres espècies heliòfiles i de brolla, com ara brucs i ginestons, tendeixen a fer-se seu aquest terreny recentment obert. Caldria esperar que de manera immediata es portin a terme actuacions per retornar a l'espai l'aspecte que tenia abans de l'agressió, però de moment l'autor material de la mateixa no ha rebut més que una sanció simbòlica.
Arran de les darreres pluges, la roureda mantenia una bona pel·lícula d'aigua, on es reflectia aquest bosc atapeït de roures i freixes, tot oferint una imatge bucòlica i encisadora. Cantaven els pica-soques i les mallerengues, i un picot garser repicava la fusta morta d'un arbre sec. 
Juntament amb Quercus robur, amb alguns exemplars magnífics, trobem petites concentracions de Quercus canariensis, altres roures de difícil determinació, segurament híbrids, alzines, alguna surera -restes d'algun antic procés de plantació-, freixes de fulla petita Fraxinus angustifolius de la subespècie oxycarpa, pollancres, cirerers silvestres, galcerans (ben abundants), boixos grèvols Ilex aquifolium, sanguinyol Cornus sanguinea i un seguit de plantes herbàcies com l'olivarda Inula viscosa, la búgula Ajuga reptans, Galeopsis ladanum, Calamintha nepeta i plantes de ribera o de bosc humit com Carex pendula, Stachys sylvatica, Polygonum persicaria o la medicinal Melissa officinalis. I en alguns bassals temporals suraven petites catifes tendres de Callitriche, potser obtusangula, acompanyat de créixens en formació. Una bona sortida, tot plegat, malgrat l'espectacle lamentable d'una roureda atacada.



La roureda de Can Verdalet

Roureda sobre un aiguamoll 


Imatges de la zona afectada per la tala

Soca de roure madur


Fullam de roure afectat per fongs

Phytolacca americana, el raïm de moro

Amaranthus blitoides

Cyperus eragrostis

Ajuga reptans

Clathrus ruber, la gita de bruixa

Lepiota cristata o simil, la paloma pudent

Phallus impudicus, de ferum poc agradable

Mantis religiosa, el pregadeus
Al llarg de la caminada recollim un sac ple de cartutxos deixats a l'espai, lamentable


No hay comentarios:

Publicar un comentario