martes, 13 de octubre de 2020

3 ÍNULES AL BAIX EMPORDÀ

 Segona setmana d'octubre


OLIVARDA I OLIVARDÓ


Setembre i també ara a l'octubre és temps de florida de les conegudes olivardes i d'altres espècies properes. El groc lluent de les seves inflorescències aporta un toc de llum i alegria als marges, als erms, als camps i als roquers on aquestes plantes prosperen, quan la gran majoria de plantes herbàcies ja es troben marcides o recremades per l'estiatge. Som al Baix Empordà: grans extensions de camps d'arròs, on enguany encara no s'ha fet la collita; conreus de secà prop de Pals, on l'olivarda pot arribar a cobrir grans extensions; bells penya-segats a la banda de Begur, on la salsona conviu amb fonoll de mar, Camphorosma i diversos Limonium. Un dia molt humit, vigília de pluges molt benvingudes, desplega un mantell de boira sobre els camps i els pobles. Però aviat arriba la tramuntana, que escombra sense miraments tot indici d'humitat.

Les tres ínules protagonitzen aquesta breu entrada:

L'olivarda Inula viscosa (L.) Ait. = Dittrichia viscosa (L.) Greuter es fa a tota la conca mediterrània i ens apareix en marges de camins, camps abandonats, erms i sobre terres remogudes. Floreix al setembre i l'octubre. Havia estat emprada com a planta medicinal, per combatre el paludisme i sobretot per guarir les infeccions urinàries. La decocció s'havia usat tanmateix com un astringent al sud d'Espanya. 

L'olivardó Inula graveolens (L.) Desf. = Dittrichia graveolens (L.) Greuter és una planta anual, glandulosa, amb nombroses ramificacions inclinades i capítols grocs molt petits. Es fa sobre terres cultivades, erms i camps abandonats. Com l'anterior, apareix a tota la conca mediterrània, en indrets propers al mar. A casa nostra es considera rara o molt rara, però aquí al Baix Empordà hem trobat camps ben plens. Semblaria que podia haver estat plantada antigament a la comarca. Quan la rebegues emana una fragància discreta, resinosa i herbàcia. Havia estat emprada com a planta sudorífica, per guarir refredats, grip i altres infecciones respiratòries.

La salsona Inula crithmoides L. és una mata llenyosa, de fulles suculentes i bonics capítols grocs. Es fa sobre sòls salins, en penya-segats, arenals i aiguamolls. Floreix de l'agost fins a l'octubre i està present novament a tota la conca mediterrània i la costa francesa atlàntica. 


Salsona Inula crithmoides

Olivardó Inula graveolens


Olivardó a les ruines d'Ullastret

Prat dens d'olivardó

Olivarda Inula viscosa

Fruits de Clematis flammula

Fonoll marí Crithmum maritimum

Delphinium peregrinum

Camps d'arròs




Eclipta prostrata, planta invasora freqüent als arrossars

Aristolochia clematitis

Aster tripolium

Malví Althaea officinalis, planta medicinal


Limonium virgatum o sp.

Ludwigia grandiflora, planta aquàtica al.lòctona

Inflorescència de l'arítjol Simlax aspera

Bell exemplar de Sorbus domestica

Spiranthes spiralis



Reflexes a l'aiguamoll

Un tel de boira cobreix el poble

Telarinyes afavorides per l'humitat



Sternbergia lutea a Ullastret


Aiolopus thalassinus ??

Limenitis reducta

Pieris rapae

Araneus diadematus

Telarinya en forma de bossa

I aquí l'aranya que s'amaga i espera: Cyrtophora citricola

© Jordi Cebrian, octubre 2020



No hay comentarios:

Publicar un comentario