miércoles, 8 de abril de 2020

Temps de confinament

abril 2020



LA CRASSULA DE L'EMPORDÀ



Al Cap de Creus, en un pradell sorrenc de plantes anuals (terofític), que sovint queda anegat d'aigua, vaig trobar una estesa de plantes rastreres carnoses, de tiges rogenques, que em va cridar l'atenció. De lluny es veia com una catifa vermellosa, de tiges reptants i recaragolades, amb floretes minúscules. Compartint la foto amb els companys del grup Brimeura, l'amic CP la va saber identificar correctament. Moltes gràcies. 
Mirada de ben a prop, ens fixem en les seves tiges suculentes, les fulles oposades i les floretes menudes, amb els pètals de color rosa pàl·lid, que ultrapassen als sèpals per molt poc. Es tracta d'una espècie interessant per la seva raresa: Crassula vaillantii (Willd.) Roth., sinònim de Tillaea vaillantii Willd. Ocupa espais inundables, en comunitats d'Isoetio, Heliantemion guttati. A Catalunya només la podem trobar a l'Alt Empordà, a la zona del Cap de Creus, que és on l'hem vist, i als peus de l'Albera. Estava citada al Mont Roig, Baix Camp, però aquella població no ha estat retrobada. Apareix també de manera escassa a les Illes Balears, sud-est de la península Ibèrica, petits sectors de França i Itàlia, l'illa de Sardenya, el sud de Grècia i el nord del Marroc. També sembla que està difosa per altres àrees de l'Àfrica  tropical i l'Índia. 
El nom específic de vaillantii probablement li ha estat donat en memòria del botànic francès Sébastien Vaillant (1669-1722), deixeble de Joseph Pitton de Tournefort. Va treballar al Jardin des Plantes Medicinals de Paris i va publicar la magna obra Botanicon parisiensis, un catàleg de les plantes de París. També se li atribueix la invenció de termes botànics tan importants com estams i òvul. 


Pradell inundable

Crassula-Anagallis

Crassula vaillantii




Ophioglossum lusitanicum, en un pradell proper

Asplenium billotii

Myrtus communis

Cistus albidus i Rosmarinus officinalis

Preciosa panoràmica des del Far

© Jordi Cebrian

No hay comentarios:

Publicar un comentario