domingo, 5 de junio de 2016

Per Centelles i Moià: Orquídies i més orquídies

Dia 2 de juny de 2016


Pugem a Centelles per realitzar el segon cens de primavera d'ocells comuns SOCC, a la Sauva. Molts ocells boscans, més de trenta espècies, gens malament. Als pradells de jonça i argelagó situats a l'altiplà per sobre de Centelles les floracions són nombroses i no manquen les orquídies. Trobem una bona concentració de l'abellera vera Ophrys apifera, les darreres Ophrys catalaunica, un parell d'Orchis ustulata. En un herbassar alt hi destaquen unes poques Cephalanthera longifolia, molt elegants.

Ophrys apifera


Cephalanthera longifolia

Una mica més al nord, a la zona del Puig de Castellar, rouredes obertes amb boix, trobem als marges i als pradells de jonça propers una munió de flors de tots colors: Thalictrum tuberosum, Salvia pratense, Phlomis herba-venti -encara per florir-, Melittis melissophyllum, Thymelaea sanamunda i una centàurea robusta de capítols ben vistosos Centaurea triumfetti subs. semidecurrens.
Salvia pratense

Melittis melissophyllum
Centaurea triumfetti sp semidecurrens


A l'hora de dinar contactem amb un bon amic, que és al seu mas a prop de Moià, treballant. Quedem que li farem una visita, per fer el cafè junts. Després del cafè fem una exploració tranquil·la pels voltants immediats del seu mas. Aqui també les floracions són abundoses en aquesta primavera generosa. Arribant ja hem trobat, com ens havia anunciat, concentracions d'una sàlvia molt particular, Salvia valentina. Ens fixem en les orquídies, i no cal furgar gaire per localitzar més d'una desena d'espècies: Ophrys catalaunica, Ophrys scolopax, Aceras antropophorum, Dactylorhiza maculata meyeri, Orchis ustulata, Platanthera chlorantha, Ophrys insectifera, Ophrys subinsectifera, Ophrys apifera i Anacamptis pyramidalis. Baixant a la riera veiem plantes de ribera i també alguna aquàtica: Anthriscus sylvestris, Rorippa sylvestris, Nasturtium officinale, Veronica anagallis-aquatica, Potamogeton densus, Ranunculus trichophyllus, Geranium dissectum i un càrex no poc rar, Carex tomentosa.





Anacamptis pyramidalis

Ophrys subinsectifera

Ophrys scolopax

Carex tomentosa

Salvia valentina



No hay comentarios:

Publicar un comentario